Πάροδος Κυκλάδων–Ληλαντίων, Θέση Βρόντου 2221076461-4

Ημερολόγιο

«Δεκέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ελπίδες από νέο φάρμακο
/ Κατηγορίες: Δελτία τύπου

ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ελπίδες από νέο φάρμακο

Ένα νέο φάρμακο, που αποτελεί μείγμα αντισωμάτων από το ανθρώπινο αίμα, φαίνεται ότι θα μπορούσε να σταματήσει την επιδείνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ, όπως δείχνουν τα πρώτα ευρήματα μιας δοκιμής.

Οι πρώτες δοκιμές του φαρμάκου "Kiovig" (ή Gammagard, όπως λέγεται στις ΗΠΑ), που παράγει η φαρμακοβιομηχανία Baxter International, οι οποίες έγιναν σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Weill του αμερικανικού πανεπιστημίου Κορνέλ, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», δείχνουν ότι η θεραπεία είχε σημαντικό σταθεροποιητικό αποτέλεσμα στους ασθενείς με την επώδυνη νευροεκφυλιστική νόσο, σταματώντας τη συρρίκνωση του εγκεφάλου και διατηρώντας τη μνήμη και την ταχύτητα της σκέψης τους.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου και της εταιρίας ξεκίνησαν μια μεγάλου εύρους κλινική δοκιμή, για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα των πρώτων μικρότερων δοκιμών, και, όπως δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος της Baxter, δρ Νόρμπερτ Ρίντελ, τα πρώτα αποτελέσματα της νέας δοκιμής είναι «εντυπωσιακά».

Χορήγηση-Έκδοχα

Το Kiovig (Gammagard), που χορηγείται με ενδοφλέβια ένεση μια φορά το δεκαπενθήμερο, είναι η εμπορική ονομασία ενός φαρμάκου ανοσοθεραπείας που ήδη χρησιμοποιείται για διάφορες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει αντισώματα του αίματος εναντίον μιας πρωτεΐνης (β-αμυλοειδές), που, όπως πιστεύουν πολλοί ερευνητές, παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Αλτσχάιμερ. Οι πλάκες που σχηματίζει η συγκεκριμένη πρωτεΐνη στον εγκέφαλο του ασθενούς, προκαλούν τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων και την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Μια από τις πρώτες δοκιμές, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό νευρολογίας “Neurology”, έδειξαν ότι το φάρμακο μείωσε μέχρι και 42% την πρόοδο της νόσου. Ένα από τα μειονεκτήματα του φαρμάκου είναι η εύρεση αρκετού αίματος για να καταστεί εφικτή η παραγωγή του σε μεγάλες ποσότητες.

Λιπαρά οξέα

Εξάλλου, μια άλλη μελέτη, υπό τον νευρολόγο Τζόζεφ Κουίν του πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον (Πόρτλαντ), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου JAMA, διαπίστωσε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που έχουν θεωρηθεί ότι προστατεύουν τον εγκέφαλο και βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες του, δεν προσφέρουν κάποια ωφέλεια στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ωμέγα-3 είναι άχρηστα, καθώς άλλες έρευνες έχουν δείξει την χρησιμότητά τους για την καρδιά και άλλα όργανα του σώματος, όμως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, στον εγκέφαλο των ατόμων με Αλτσχάιμερ δεν φαίνεται να βοηθούν. Πάντως, οι άνθρωποι που τρώνε πολλά ψάρια (τα οποία περιέχουν ωμέγα-3), κινδυνεύουν λιγότερο να εμφανίσουν άνοια στην τρίτη ηλικία.

Οι αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν την επίπτωση του DHA (ενός από τα πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) σε 402 ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα Αλτσχάιμερ, στους οποίους χορηγούνταν τα σχετικά διατροφικά συμπληρώματα, καθώς και εικονικά χάπια (πλασέμπο). Το αποτέλεσμα ήταν ότι το DHA δεν βοήθησε στη νόσο, καθώς όσοι το έπαιρναν, δεν βρέθηκαν σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με όσους έπαιρναν το εικονικό φάρμακο.

Μόνο ως πρόληψη

Όπως είπε ο Κουίν, τα ωμέγα-3 δεν μπορούν πια να βοηθήσουν όταν η νόσος έχει αρχίσει την εκφυλιστική δράση της στον εγκέφαλο, αλλά θα μπορούσαν ίσως να βοηθήσουν στην πρόληψή της. Μια προηγούμενη έρευνα, υπό τον Άλαν Ντάνγκουρ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που μελέτησε 15.000 ανθρώπους σε δέκα χώρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι τρώνε πολλά ψάρια (άρα και ωμέγα-3), είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια στη ζωή τους, κάτι που απομακρύνει και τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Πριν από δύο εβδομάδες, η ελληνικής καταγωγής Μαρία Μακρίδη από το πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας στην Αυστραλία, σε μελέτη που δημοσίευσε επίσης στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, μελέτησε 2.400 έγκυες γυναίκες και διαπίστωσε ότι η διατροφή τους με κάψουλες πλούσιες σε ιχθυέλαιo DHA δεν βελτίωσε τη νοητική και γλωσσική ανάπτυξη στα παιδιά τους μέχρι την ηλικία των 18 μηνών. Πέρυσι, πάντως, η ίδια ερευνήτρια είχε διαπιστώσει ότι η χορήγηση πρόσθετου DHA ειδικά στα μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα, τα βοηθά στην ανάπτυξη των νοητικών ικανοτήτων τους.

Previous Article TREDAPTIVE tbl 1000/20mg
Next Article Σ.Υ.Φ.Ε: Είμαστε δίπλα σας
Print